Розпорядження грошима, на які накладено арешт
17.05.2023

6 травня 2023 року вступив у дію Закон №3048 відповідно до якого змінено порядок розпорядження фізособами-боржниками коштами, на які накладено арешт у період дії воєнного стану.

Боржники можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму, яка протягом календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня поточного календарного року (13 400 грн), а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови, що цей рахунок визначений для здійснення видаткових операцій. Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.

Якщо арешт накладено на декількох рахунках в одному банку або на рахунках у різних банках, а також за наявності декількох виконавчих проваджень для здійснення видаткових операцій має бути визначений лише один рахунок боржника в одному банку.

Кількість виконавчих проваджень не впливає на розмір суми, яка не підлягає зверненню стягнення і на яку фізособа – боржник може здійснювати видаткові операції.

Для визначення такого поточного рахунку необхідно звернутися до виконавчої служби/приватного виконавця, який наклав арешт із заявою про визначення поточного рахунку для здійснення видаткових операцій.